Körforgásos gazdaság – A jövő modellje - SAJTÓKÖZLEMÉNY

A MOVECO EU-s projekt új online platformot indít az erőforrások és termékek cseréjére.

A Duna-régió[1]  országainak vállalatai és kutatóintézetei termékeket, anyagokat, és erőforrásokat cserélhetnek az újrahasználat céljából egy új online platformon, és kooperációs hálózatokat építhetnek a körforgásos gazdaság előmozdítására. Egy virtuális piacteret is magába foglaló platformot (http://danube-goes-circular.eu/) az európai Interreg-projekt, a MOVECO indította el, amely tíz, Duna-régió-s országban működő partnerekből áll.  A nemzetközi konzorcium az érdeklődő érintetteknek eszköztárat is kínál a körforgásos gazdasági koncepció megvalósítására a vállalkozásokban és a szervezetekben, miközben olyan releváns témákról is tájékoztat, mint például a különböző országok kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerei.

Az új platform négy modulja arra a mottóra épül, hogy “Tegyük a világot körforgásosabb hellyé!” Az első modul egy termékek, másodlagos erőforrások és anyagok újrahasználatára szolgáló piac. E virtuális piactér az anyaghurok bezárására törekszik a Duna-régió országaiban. “Az egyik gyártó hulladéka értékes erőforrás lehet egy másik számára” – magyarázza Antonija Božič Cerar, a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara koordinátor-helyettese. “A platformon a vállalatok hálózatokat és ipari szimbiózist hozhatnak létre együtt. A regisztráció már megnyílt!”

A második modul elsősorban a kutatási és fejlesztési intézményeket célozza, és a körforgásos gazdaság területén kínál együttműködési lehetőségeket. A platformnak ezen a részén az érdeklődő érintettek időszerű témákról cserélhetnek véleményt és új projekt-partnereket kereshetnek ezen a területen. Emellett, az “Ötletek és vita” részhez az érdeklődők szakértelmük megosztásával járulhatnak hozzá, és megoldást kereshetnek a saját kihívásaikra.

A harmadik modul, a Körforgásos Gazdaság Eszköztár célja a vállalkozások és szervezetek támogatása a körforgásos gazdaság megvalósításában. Az eszköztár teljes bemutatása 2018. augusztusra várható. Ez a körforgásos gazdasági elvekről nyújt áttekintést különböző képzési anyagok mentén, beleértve együttműködési lehetőségekről szóló információkat, de körforgásos projektek értékelési és finanszírozási eszközeit is.

A negyedik modulban a MOVECO-partnerek átfogó tájékoztatást adnak a Duna-régió különböző kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereiről (extended producer responsibility - EPR). A platformnak ez a része összefoglalja a jogalkotási helyzetet az egyes országokban, és jelzi a szakértelemmel rendelkező helyi kapcsolattartókat. Az EPR célja annak biztosítása, hogy a gyártók és a termelő vállalatok a termékeik teljes életciklusára felelősséget vállalnak azáltal, hogy a termékek újrahasznosíthatóságát és újrahasználhatóságát már a tervezési fázisban optimalizálják. Mivel ez a megközelítés a körforgásos gazdaság működés közben, a MOVECO rendszeres és részletes információt ad erről a témáról.

Az új online platform összes modulja felkínálja az automatikus fordítási funkciót[2], a modulokat pedig a MOVECO konzorcium tovább fejleszti.

A MOVECO-ról

A MOVECO, amelyet az Európai Unió Interreg DUNA Transznacionális Program keretén belül finanszíroznak, olyan projekt, amely a körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudatosságot fokozza a vállalatok, kutatóintézetek, hatóságok, gazdaságfejlesztési intézetek és az állampolgárok körében. 2016. december óta tizenkét projekt partner és négy stratégiai partner tíz Duna-régiós országból[3] együtt azon dolgozik, hogy a körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudást előmozdítsa, és, hogy a körforgásos termékek és üzleti modellek keretfeltételeit a Duna-régióban javítsa. A projektet a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja.

További információ

http://danube-goes-circular.eu/

Sajtó kapcsolat

Grit Ackermann (MOVECO coordinator)

Tel.: +386 1 5898 418

Email: grit.ackermann@gzs.si

Chamber of Commerce and Industry of Slovenia

Dimičeva 13

SI-1504 Ljubljana, Slovenia

MOVECO Kommunikációs Iroda

Rosina Lohmeyer

Tel.: +49 (0)89 9901 888 -174

Email: moveco@bayfor.org

Bavarian Research Alliance (BayFOR) GmbH

Prinzregentenstraße 52

80538 Munich, Germany

 

[1] A platform elsősorban a Duna-régió országait célozza meg (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia), azonban a regisztráció más országok érdeklődő érintettjei előtt is nyitva áll.

[2] A platform az angol mellett az alábbi nyelveken érhető el: bosnyák, bolgár, cseh, francia, görög, horvát, magyar, német, olasz, román, szerb, szlovák, szlovén, és ukrán.

[3] A projekt konzorcium a Duna-régió következő országainak képviselőiből áll: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia.

  • 2
  • 2018-07-16 04:07:26
  • körforgásos gazdaság, MOVECO, Duna-régió, online platform

Hírarchívum

Cimkék