Körforgásos gazdaság: Az EU-s MOVECO projekt bemutatja a körforgásos gazdaságot szolgáló Innovációs Díját és Nemzetközi Stratégiáját - SAJTÓKÖZLEMÉNY

2019. május 14-én az EU által finanszírozott MOVECO projekt „The Danube goes circular” mottóval a Linz-i Ars Electronica Center-ben megtartotta záró konferenciáját. A Duna régió tíz országból érkező körülbelül 70 résztvevő megragadta a lehetőséget, hogy eszmét cseréljen a körforgásos gazdaságról. Bemutatták a MOVECO projekt eredményeit, köztük a Duna régió nemzetközi körforgásos gazdasági stratégiáját és a témához kapcsolódó utazó mobil kiállítást. A konferencia csúcspontja a díjátadó ünnepség volt, amelyen a projekt partnerek kihirdették a MOVECO Innovációs Díj győzteseit.

Az Innovációs Díjjal a MOVECO projekt első alkalommal ismerte el innovatív és körforgásos termékek és szolgáltatások teljesítményét. A Díjra pályázó 65 vállalkozás mindegyike kreatív, jövő-orientált vállalat volt a partnerországokból, Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, és Szlovéniából. Ezeknek az országoknak a körforgásos gazdasági szakértőiből álló nemzetközi zsűri választotta ki a 15 finalistát, akiket bemutattak a konferencián.

„Az év körforgásos dizájnja“ kategóriában a bútorgyártó DONAR d.o.o. (Szlovénia) nyert, míg a használt elektronikus készülékeket viszonteladó Refurbed online platform kapta „Az év körforgásos innovációja“ díjat. „A 2019-es év terméke“ kategóriában három vállalat nyerte el a nemzetközi zsűri tetszését: komposztálható kozmetikai tégelyeivel a Ponio (Szlovákia), ehető kávéscsészéjével a Cupffee (Bulgária), valamint újrahasznosítható és okos vízmérőivel a Lorenz GmbH & Co.KG (Németország).

  

Nemzetközi Stratégia és Határon Átnyúló Útitervek a Duna régió körforgásos gazdaságáért

 A szlovén Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium irányításával a MOVECO partnerek kidolgoztak egy, a politikai döntéshozókat célzó nemzetközi stratégiát, hogy felgyorsítsák a körforgásos gazdaságra való áttérést a Duna régióban. Az új körforgásos üzleti modelleken keresztül a stratégia megközelítése hozzájárul a régió intelligens és fenntartható növekedéséhez, amely munkahelyeket teremt és elősegíti, hogy az országok közötti társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkenjenek.

 A stratégia három hulladékáramra koncentrál, az elektromos és elektronikus készülékekből, az elemekből és akkumulátorokból, valamint a csomagolásból származó hulladékra. Ugyanakkor intézkedéseket és lépéseket javasol a termékgyártók, a hulladékkezelők, valamint a háztartások és fogyasztók számára is. A stratégia alapján határon átnyúló útitervek készültek, amelyek konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg a cselekvésre.

 Antonija Božič Cerar, aki a környezetvédelmi ügyek szakértője a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara MOVECO-központjában, elégedett a projekt eredményével: “Öröm volt figyelni a hatékonyabb, körforgásos erőforrás-felhasználással kapcsolatos ötletgazdag és kreatív üzleti ötleteket és projekteket. Reméljük, ezek más vállalatokat is inspirálni fognak, amelyek azon gondolkodnak, hogy hogyan közelítsék meg a lineáris termelési módról való áttérést a körforgásosra, és, hogy segítik növelni a tudatosságot, hogy ez az átmenet megvalósítható a szélesebb társadalomban is.”

 A konferencia résztvevői meglátogathatták a mobil kiállítást is, amelyen olyan termékeket és megoldásokat állítottak ki a Duna régiós országokból érkező vállalatok, amelyek az erőforrás-menedzsmentben bezárják a hurkot, s ezáltal sikeresen megvalósítják az erőforrásokat megőrző körforgásos gazdaságot.

 

A MOVECO-ról

A MOVECO (www.interreg-danube.eu/moveco), amely az Európai Unió Interreg Danube Transnational Programme támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg, a körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudatosságot fokozza a vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek, hatóságok, gazdaságfejlesztési intézetek és az állampolgárok körében. 2016. decembertől 2019. augusztusig tíz Duna régiós országból[1] 16 partner azon dolgozik együtt, hogy előmozdítsa a körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudást, és, hogy javítsa a körforgásos termékek és üzleti modellek keretfeltételeit a régióban.

 A projekt konzorcium létrehozott egy online platformot (www.danube-goes-circular.eu), amelynek van egy virtuális piactere a vállalatok és kutatóintézetek közötti együttműködés előmozdítására, termékek és nyersanyagok újrafelhasználásának támogatására, valamint ipari szimbiózisok stimulálására. A projektet a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara koordinálja, a magyarországi megvalósító partner az Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft.

 

További információ

www.danube-goes-circular.eu
www.interreg-danube.eu/moveco

 

Sajtó kapcsolat

Grit Ackermann

Tel.: +386 1 5898 418

Email: grit.ackermann@gzs.si

Chamber of Commerce and Industry of Slovenia

Dimičeva 13

SI-1504 Ljubljana, Slovenia

 

 

Horváth Péter, PhD

project manager

Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft.

8800 Nagykanizsa, Csengery út 9.

+36 20 418 7195

peter.horvath@europaconsortium.eu

 

[1] A projekt konzorcium a Duna régió következő országainak képviselőiből áll: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia.

  • 2
  • 2019-05-21 11:05:03
  • MOVECO, körforgásos gazdaság, Innovációs Díj, Nemzetközi Stratégia, Határon Átnyúló Útitervek

Hírarchívum

Cimkék