Körforgásos gazdaság – környezetvédelem másképp

Napjaink gazdaságát a „termeld-használd-dobd el” lépések jellemzik. A jövő ugyanakkor a körforgásos gazdaság „termeld-használd-használd újra” jelszava mentén képzelhető el.

A mai gazdasági folyamatokat leginkább jellemző lineáris gazdaságban a termékek (műszaki-technikai és biológiai) alkotóelemeit a természetből kinyerjük, igényeinknek megfelelően átalakítjuk, és felhasználásuk után a termékeket eldobjuk, így elhasználva és pusztítva természeti erőforrásainkat, jelentős feladatokat adva a természet- és környezetvédelemnek. A körforgásos gazdaságban ezek a folyamatok zárt körben, tervezetten valósulnak meg, a hulladékok minőségi veszteség nélkül kerülnek vissza a gazdasági folyamatokba, ezáltal támogatva a természet és környezet védelmét.

Az EU Körforgásos Gazdaságról szóló stratégiája a termék-életciklusokra vonatkozóan a „zárjuk be a hurkot” gondolati körének megvalósítását szorgalmazza. A zárt hurok (closed loop) modellben a természet „működése” szerepel példaként a gazdasági folyamatok számára, ahol az anyagok feldolgozva kerülnek vissza a körforgásba, azaz a gazdaság „bezárja a hurkot”. Ennek többféle megközelítése ismert és használt már ma is az ipari folyamatokban (pl. Biomimikri, Bölcsőtől-bölcsőig, Kék Gazdaság).

A körforgásos gazdaság öt alapelve közül a környezetvédelemhez elsősorban a „hulladék = tápanyag” és a „nyerjünk energiát megújuló forrásokból” elvek emelhetők ki. Ha a termékeket úgy tervezzük meg, hogy azok alkotórészeit könnyen lehessen szétválasztani és újrahasznosítani, akkor a biológiai elemek komposztálásával és a műszaki elemek (minimális erőforrással) máshol történő felhasználásával környezetünket a jelenleginél sokkal kisebb mértékben károsítjuk. A gazdaságnak továbbá – a természethez hasonlóan – a napfény alapján kell működnie és az energiát megújuló forrásokból kinyernie.

A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulása számos előnnyel jár (pl. anyag- és energiamegtakarítás, a nyersanyagokkal való ellátási kiszámíthatatlanságának csökkenése, versenyképesség növelése), így a nagyközönséggel való megismertetése és az ezzel kapcsolatos szemléletformálás a közeljövő egyik jelentős feladata.

  • 2
  • 2016-07-05 13:07:44
  • környezetvédelem, körforgásos gazdaság, Újrahasznosítás, hulladék gazdálkodás

Hírarchívum

Cimkék