2015. évi LIFE felhívások

Módosultak a LIFE program 2015. évi beadási határidői

A LIFE program határidői megváltoztak, a hagyományos projektek esetében Éghajlatváltozás alprogramban 2015. szeptember 15-ig, Környezetvédelmi alprogramban pedig a „Környezet és erőforrás-hatékonyság” prioritás esetében 2015. október 1-ejéig, míg a „Természet és biodiverzitás”, valamint a „Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás” prioritásoknál 2015. október 7-ig lehet beadni a pályázatokat. A környezetvédelmi keret min. 55%-ából „Természet és biodiverzitás” témában leadott pályázatok részesülnek finanszírozásban.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban újdonságnak számító integrált projektek összefoglalóját szintén 2015. október 1-ejéig lehet benyújtani, amit 2016. áprilisában a teljes pályázat leadásának kell követnie. Az integrált projekt az egyes uniós környezet- és éghajlatvédelmi jogszabályok által előírt, más uniós jogi aktusok alapján, vagy tagállami hatóságok által kidolgozott környezet- és éghajlatvédelmi terveket vagy stratégiákat nagy területen, különösen regionális, több régiót érintő, nemzeti vagy transznacionális szinten végrehajtó projekt. Pályázatokat elsősorban a természetvédelem (ideértve többek között a Natura 2000 hálózat kezelését), a víz, a hulladék, a levegő, valamint az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás témakörében várnak, amely mindeközben biztosítja az érdekeltek bevonását és előmozdítja legalább egy másik megfelelő uniós, nemzeti vagy magánforrás bevonását és az azzal történő összehangolást.

A Technikai segítségnyújtás projektek támogatást nyújtanak arra, hogy a jelentkezők előkészítsék az Integrált projekteket. Ezeket 2015. szeptember közepéig kell beadni.

Más új projekttípus is került bevezetésre, az Előkészítő projektek. Céljuk, hogy megcímezzék az uniós környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos rendeletek fejlesztéséhez és megvalósításához szükséges konkrét igényeket. A leadási határidő ebben a pályázattípusban 2015. október 30.

  • 1
  • 2015-06-02 00:00:00
  • LIFE, környezet, klíma, megőrzés, pályázati felhívás, határidő, természetvédelem

Hírarchívum

Cimkék