A külső monitoring szakértő utolsó látogatása a Kisalföldi Homokpuszta területén

A Kisalföldi Homokpuszta projekt utolsó helyszíni vizsgálatára 2015. november 19-én került sor, amikor a külső monitoring szakértő regisztrálta a projektterület állapotát annak lezárásakor.

A LIFE+ projektek esetében megszokott eljárás, hogy a külső monitoring szakértő felméri a projekt kezdetekor a terület állapotát, majd évente egyszer ellenőrzi az előrehaladást. A projekt lezárása előtt szintén terepbejárást tart, hogy szemügyre vegye a végbement beavatkozásokat, valamint hogy a zárás utáni fenntartási vállalásokat ezekhez viszonyítani tudja.

A nap elején terepszemlét tartottak, ahol a partnerek képviselői a külső monitoring szakértővel együtt végigjártak minden olyan területet, ahol valamilyen beavatkozásra került sor. Ezután irodai megbeszélés következett, melynek során a pénzügyekért felelős kollegákkal együtt átnézték a projekt dokumentációját. Ezen kívül a partnerség jó tanácsokat kapott a zárójelentés tökéletes elkészítéséhez, melynek leadási határideje 2016. március 31.

Megkezdődött a projekt kötelező könyvvizsgálata is, amikor egy független könyvvizsgáló tekinti át a kiadásokat, hogy ezzel is elősegítse az Európai Bizottság ellenőrzési munkálatait.

A hamarosan lezáruló projekt során minden lényeges vállalás teljesült, sőt bizonyos esetekben még több is. A célként kitűzött katonai használatú terület természetes élőhelyeinek helyreállítása és az értékes fajok megőrzése megtörtént, a füves területek rehabilitálása érdekében invazív irtást hajtottak végre. A katonai épületeket elbontották, a törmeléket elszállították az ott felhalmozott illegális szeméttel együtt.

  • 1
  • 2015-11-23 00:00:00
  • Kisalföldi Homokpuszta, LIFE, természetvédelem, szárazgyepek, terep bejárás, monitoring, megőrzés

Hírarchívum

Cimkék