A monitoring szakértő látogatása Kaszóban

2016. november 7-én került sor a KASZO-LIFE projekt éves monitoring ellenőrzésére, melynek elsődleges célja a projekt előrehaladásának áttekintése volt.

Az egész napos esemény az Európai Bizottság mellett működő külső monitoring csoport szakértője, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője, a KASZÓ-LIFE projekt kedvezményezettjei, azaz a Kaszó Zrt., illetve a NAIK-ERTI vezető munkatársainak részvételével zajlott.

A délelőtt folyamán a projektterületet jártuk be, bemutatva a 2016-ban befejezett kivitelezési munkákat. Ennek során elsőként az újonnan létrehozott Kűvölgyi 4. és 3. számú tavakat tekintettük meg, majd a Kűvölgyi 2. számú tó körül húzódó Erdőkerülő tanösvény bemutatására került sor. A felújított Kűvölgyi 1. számú tó melletti sétát követően az időszakos vízfolyásokban létesített mederbordák szerepéről és hasznosságáról kaptunk tájékoztatást. Megnéztük az újonnan kialakított, rekonstruált Bükki víztározót, betekintést nyertünk az invazív fásszárú növények irtásának eredményeibe. A bejárás során érintettük a monitoring mintaterületeket, ahol az eddigi eredményekről, folyamatban lévő munkákról kaptunk tájékoztatást. A bejárás napirendjében szerepelt még a Baláta tó megőrzése érdekében kicserélt műtárgyak megtekintése is.

A délután folyamán irodai egyeztetést tartottunk, ennek során a projektterületen látottak adminisztrációjára, valamint a projektdokumentáció áttekintésére került sor.

A projekt célja, hogy növelje az erdők, kisebb lápok és füves területek vízellátását a Szentai erdő térségében, illetve segítse a csapadék területen tartását, ezáltal stabilizálva a kedvező ökológiai állapotot.

A projekt rövid ismertetője a következő helyen elérhető: http://europaconsortium.eu/projects/8

  • 2
  • 2016-11-08 14:11:33
  • LIFE, KASZO-LIFE, természetvédelem, erdészet, vizes előhelyek, környezet, ellenőrzés

Hírarchívum

Cimkék