A munkanélküliség problémájának megoldása a Nyugat-Balkánon

A Nyugat-Balkán térség országaiban nagy problémát jelentő munkanélküliségre sürgős megoldást kellene találni, ezért reméljük, hogy a pályázatunknak sikerül megadni az ehhez szükséges eszközöket.

Beadtunk egy pályázatot az Erasmus+ Kapacitás-növelés a felsőoktatás területén programjára Együttműködés innovációra és a jó gyakorlatok kicserélésére az Egyetem és a Vállalat Együttműködése területén a Nyugat-Balkánon címmel. A térségben a munkanélküliség jelenti a legnagyobb problémát, az emberi munkaerő potenciálja nincs teljesen kihasználva. Nagyon sok fiatal a diploma megszerzése után nem talál munkát, mert más készségekkel rendelkeznek, mint amit a munkaadók elvárnak. A fiatal generációnak megfelelő eszközökre van szüksége ahhoz, hogy be lehessen őket vezetni a munkaerőpiacra.

A projekt célja, hogy elősegítse az egyetemek és a vállalatok közötti együttműködést a korábbi tapasztalatok megosztása érdekében, valamint hogy közös célokat tűzzön ki és olyan programokat tervezzen, amik felkészítik a diákokat a munkaerőpiacra. Különböző eszközöket fogunk elkészíteni annak érdekében, hogy azok elősegítsék a probléma megoldását és hatékony platformként szolgáljanak a felsőoktatási tanmenet és a felsőfokú vállalkozói készségek összeegyeztetésére. Ez az egyetemek és vállalatok fokozott együttműködéséhez fog vezetni.

A partnerségben három egyetem vesz részt a program régiókból (Magyarország, Lengyelország és Szlovénia) és négy a Nyugat-Balkán térségből: kettő Albániából és kettő Bosznia-Hercegovinából. Úgy gondoljuk, hogy a projektünk a fent említett egyetemek által képviselt régiók sokszínűségének köszönhetően képes lesz megtalálni a megoldást a legszélesebb körben feltett kérdésekre. A Balkán országokban az együttműködés elsősorban az egymás közötti együttműködést jelenti, mivel ugyanazokkal a problémákkal állnak szemben, mint például a tapasztalat- és forráshiány. A gazdasági együttműködés a legjobb módja annak, hogy hosszú-távú kapcsolatokat érjünk el a közös érdeklődésre és jólétre alapozva.

  • 1
  • 2015-02-11 00:00:00
  • Erasmus+, fiatalság, munkanélküliség, Nyugat-Balkán, vállalkozás, felsőoktatás

Hírarchívum

Cimkék