Használjuk vagy kihasználjuk? Gyógyturizmus – Egészségturizmus – Kulturális turizmus

Magyarországon és a környező országokban számos történelmi fürdőhely, természetes termálvízben bővelkedő terület, valamint a közelmúltban épült wellness-centrum található, amelyek kombinációja a látogatók széles körének ad egyedülálló alternatívát a kikapcsolódásra.

Hazánk termálvíz tekintetében a világ egyik leggazdagabb országa, turisztikai kínálatunk erre jelentős mértékben épít is. Meghatározónak tekinthető a gyógyvízre épülő terápiás gyógyturizmus, amelyben Magyarország kifejezetten jó piaci pozíciókkal, megfelelő infrastruktúrával rendelkezik – évszázados hagyományai mellett. Ezek fenntartható használata, fejlesztése különösen amiatt fontos, mert a WHO előrejelzése szerint a gyógyturizmus kevesebb, mint egy évtizeden belül vezető gazdasági ágazattá válik. Hazánk stratégiai ágazatként tekint ezen „iparágra”, a folyamatosan fejlődő gyógyturisztikai kínálat egyre nagyobb népszerűségnek örvend a külföldi vendégek körében, akik közül a legtöbben Ausztriából, Szlovákiából és Németországból érkeznek.

Turisztikai termékpalettánkon jelentős területként jelenik meg az egészségturizmus spa iparága, ami – tekintettel az utóbbi évtizedeket jellemző mozgásszegény és egészségtelen életmódot folytató emberek nagy és növekvő számának – egyre vonzóbb a turisták, köztük az idősebbek számára. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a turisták mind fiatalabb korban kezdenek önállóan utazni, érdeklődésük szegmentált, és elsősorban online intézik „kirándulásaikat”. Egészségturisztikai motivációjuk hosszú távon jelenthet fizetőképes keresletet az európai egészségturizmusnak.

Annak érdekében, hogy az egészség-, illetve gyógyturisztikai céllal hazánkba érkezők számára vonzó és komplex ajánlatok álljanak rendelkezésre – szezontól függetlenül –, elengedhetetlen a minőségi kulturális és egyéb kikapcsolódási opciók kiegészítő szerepének erősítése.

Természetes és épített örökségeink, erőforrásaink fenntartható használata kiemelt jelentőséggel bír ezen páratlan lehetőségek tovább élésében.

  • 2
  • 2016-06-10 10:06:15
  • gyógyturizmus, egészségturizmus, kulturális turizmus, turizmusfejlesztés, termálvíz

Hírarchívum

Cimkék