LIFE program 2021-2027

A konkrét pályázati felhívások még nem állnak rendelkezésünkre, de a LIFE program jövőjéről már vannak információk. Az Európai Tanács 2020. december 17-ei határozata alapján 4.812 milliárd eurós keret áll rendelkezésre a 2021-2027-es tervezési időszakra. A LIFE program teljes költségvetésének 36%-a az éghajlatváltozással kapcsolatos célok finanszírozására fordítandó, 64%-a pedig a program Környezetvédelmi alprogramjában fog rendelkezésre állni.

A megújult program alapjaiban és eljárásaiban jelentős módosítás nem fog bekövetkezni, egyes tématerületek hangsúlyossága azonban változik. A következő időszak LIFE programjának fókuszában a következő területek állnak majd:

  • A körforgásos gazdaságra való átállás és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésének támogatása. Ez olyan mérföldkő jelentőségű politikai célkitűzések finanszírozását jelenti, amelyek összhangban állnak az EU hosszútávú stratégiai viziójával, ami egy prosperáló, modern, versenyképes és éghajlatsemleges gazdaságot vízionál 2050-re. A különböző akciók a körforgásos gazdaságra való teljes átállást, a víz és levegő minőségének védelmét és javítását, az EU 2030-as energia és éghajlati céljainak megvalósítását valamint a Párizsi Egyezményeben meghatározott uniós éghajlatpolitikai vállalások teljesítését támogatják.
  • Erősebb fókusz a tiszta energiára való átálláson. Egy új, specifikus alprogram célja befektetések, beruházások ösztönzése és az energiahatékonyságra illetve megújuló energiára fókuszáló akciók támogatása különösen azokban a szektorokban, ahol az európai régiók még lemaradásban vannak.
  • Erősebb fókusz a természeten és biodiverzitáson. A LIFE program egyik tradícionális ága. Az új, célzott „Stratégiai Természetvédelmi Projektek (Strategic Nature Projects)” valamennyi tagállam számára támogatást fog nyújtani a természtevédelmi és biodiverzitás célok finanszírozására egyéb eus politikákban és finanszírozási programokban, mint például a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, ezzel is biztosítva egy a szektorok közötti koherensebb megközelítést.
  • Egyszerű és rugalmas megközelítés. Innovatív módszerek fejlesztése és megvalósítása a környezetvédelmi és éghajlati kihívások kezelésére.

 

Forrás: https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-a-european-green-deal/file-mff-life-programme-2021-2027

  • 2
  • 2020-12-18 17:12:10
  • LIFE, éghajlatváltozás, környezetvédelem, 2021-2027, körforgásos gazdaság, tiszta energia, természetvédelem, biodiverzitás

Hírarchívum

Cimkék