Nyitó és záró konferencia a Magyarország-Horvátország határmenti régióban

2015. szeptember 10-én a Magyarország-Horvátország Együttműködési Program az Európai Együttműködés Napja alkalmából egy különleges rendezvényt szervezett, ugyanis ez volt a 2007-2013 ciklus záró konferenciája és a következő, 2014-2020 ciklus nyitó konfere

Az előző ciklusban a Magyarország-Horvátország CBC Program több mint 49 millió euró támogatást biztosított összesen 169 magyar-horvát fejlesztési projekthez, köztük 3 projektünkhöz.  A következő időszakra vonatkozólag a Magyarország-Horvátország Interreg V-A Együttműködési Programot 2015. szeptember 7-én hagyta jóvá az Európai Bizottság. Az eseményen a látogatók megismerkedhettek az új ciklus prioritásaival és finanszírozási lehetőségeivel.

Az Magyarország-Horvátország Interreg V-A Együttműködési Program 2014-2020 célja a gazdasági együttműködések előremozdítása; a megközelíthetőség és a gazdasági környezet problémáinak feloldása; a természeti és környezeti értékek megőrzése vagy eltűnésük kockázatának csökkentése; a helyi és regionális intézményi és szervezeti háló megerősítése; az oktatási-, képzési intézmények és a helyi gazdaság szereplői közötti kommunikáció fejlesztése. Fókuszban a már meglévő együttműködési hálózatok megerősítése és bővítése, valamint a fentebb említett tevékenységek folyamatosságának garantálása állnak.  Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból összesen 60.824.406 eurót fordítanak határmenti pályázatok finanszírozására.

A konferencián Horvátország képviseletében Helga Bubanovic Devcic, a Területfejlesztési és EU Támogatások Minisztériumának államtitkára, míg Magyarországot Perényi Zsigmond a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, egyben a programok Irányító Hatóságának vezetője képviselte. A rendezvényen részt vett még a horvátországi magyar, illetve a magyarországi horvát nagykövet, Magyar József és Gordan Grlic Radman, valamint Muraköz megye főispánja, Matija Posavec és Csáktornya polgármestere, Stjepan Kovac is.  Az Európai Bizottságtól Lena Andersson Pench, a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság igazgatója érkezett. A rendezvényen szervezetünk is képviseltette magát.

  • 1
  • 2015-09-11 00:00:00
  • Interreg, Magyarország-Horvátország CBC Program, Magyarország-Horvátország Interreg V-A Együtmműködési Program

Hírarchívum

Cimkék