Szabad utat kapott az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program

Elfogadta az Európai Bizottság az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 stratégiáját.

2015 márciusában adták be az együttműködési program vázlatát, melyet 2015. június 30-án fogadott el az Európai Bizottság. Ennek keretében uniós regionális alapokból több mint 78 millió euró fog hozzáadódni a 95 millió euró feletti összköltségvetéshez.

A határon átnyúló program megszólítja azokat a kihívásokat, amiket közösen beazonosítottak a határ menti régiókban. Középpontjában a területi együttműködés erősítése áll, , ami kapcsolódik az EU prioritások tevékenységi területeihez is. Célja, hogy hozzájáruljon az EU átfogó – gazdasági, szociális és területi- összetartásához.

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország program megszólít néhány fennmaradt határproblémát, erős környezetvédelmi középpontja van, fontos eleme a határon átnyúló összeköttetések kibővítése, a transzeurópai közlekedési hálózatok elérhetőségének javítása és új határátkelőhelyek létrehozása. Finanszíroz majd jogi és közgazdasági együttműködés szorosabbra fűzésére hivatott regionális és helyi kezdeményezéseket, nyelvi képzéseken át a közös munkaerő-piaci fellépésekig.

A program a technikai segítségnyújtással együtt öt tengelyből áll, ezek közül mindegyik összekapcsolódik egy-egy tematikus céllal és egy vagy több befektetési prioritásból áll. Az első prioritási tengely „A környezetvédelem és a hatékony erőforrás-felhasználás előmozdítása”. Célja, hogy megóvja a régió természeti kincseit és közös erőforrásait olyan várt eredményekkel, mint a Natura 2000 területek jobb védelme, a határon átnyúló tavak és folyóvizek kémiai tisztaságának és ökológiai minőségének javítása valamint a zöldturizmus fejlesztése. A támogatás 31%-a ilyen témában beadott projekteknek lesz ítélve.

A második prioritási tengely „A fenntartható közlekedés előremozdítása és a szűk keresztmetszetek megszüntetése a kulcsfontosságú hálózati infrastruktúrákban” és az a célja, hogy bővítse a határon átnyúló összeköttetéseket és javítsa hozzáférhetőségüket, illetve elősegítse a környezetbarát közlekedési módok felé való elmozdulás lehetőségét, olyan eredményekkel, mint új közúti határátkelőhelyek építése, rövidebb TEN-T utazási idők, hatékonyabb tömegközlekedés. Az uniós támogatások 30%-a jut majd ilyen projektekre.

A harmadik prioritási tengely „Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás”, aminek az a célja, hogy intenzívebb együttműködést alakítson ki és erősítse az integrációt a meglévő regionális erőforrások legjobb felhasználása érdekében. Az uniós források 24%-át ilyen témában beadott projektekre szánják.

A negyedik prioritási tengely „A kkv-k versenyképességének elősegítése”. Célja, hogy megerősítse a regionális vállalkozásokat, javítsa az induló vállalkozások teljesítményét és fejlessze a kkv-k innovációs kapacitását, mindenekelőtt nemzetközi szinten versenyképes termékek fejlesztésének elősegítésével. Az uniós források 9%-a jut majd ebben a prioritásban beadott pályázatok finanszírozására.

A technikai segítségnyújtásra 4,7 millió eurót szán a program.

Az „Interreg V-A Ausztria-Magyarország” programterülete az osztrák NUTS 3 régiókat, vagyis Burgenlandot, Alsó-Ausztria déli részét, Bécset és a fővárostól délre fekvő régiót, Grazot és Stájerország keleti részét, illetve Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét foglalja magában.

  • 1
  • 2015-07-06 00:00:00
  • Interreg, regionális fejlesztés, határon átnyúló

Hírarchívum

Cimkék