Új pályázati kiírások a regionális problémák megoldására

Új pályázatokat írtak ki az Interreg CENTRAL EUROPE programban, amiknek az a célja, hogy négy prioritási tengelybe rendezve hívják fel a figyelmet és találjanak megoldást a különböző regionális problémákra.

Az Interreg CENTRAL EUROPE program 2015. február 12-én megnyitotta a pályázati kiírások első körét. A program támogatja a Közép-Európai országok regionális együttműködését és igyekszik megoldást találni az innováció, az alacsony széngazdaság, a környezet, a kultúra és a közlekedés területén felmerülő kihívásokra. Részletesebb leírás a program weboldalán található: http://www.central2020.eu/  A pályázatot két fordulóban, egy web alapú eszközön kell benyújtani.  Az első lépés, a Könnyített pályázat  beadási határideje 2015. április 15.

Négy fő prioritási tengely van, amikhez konkrét célkitűzések tartoznak. Az első prioritási tengely az Innovációs együttműködés annak érdekében, hogy Közép-Európa versenyképesebbé váljon. Kihangsúlyozzák azokat a régiókat, ahol vagy elégtelen az innovációs rendszer, vagy pedig hiány mutatkozik különböző készségekből és vállalkozói szellemből, így lenne mit tanulniuk fejlettebb régióktól. A második prioritási tengely az Együttműködés az alacsony szén stratégiákkal kapcsolatban Közép-Európában. Itt a hangsúly olyan területekre esik, ahol nem megfelelő az alacsony szénenergiás tervezés, valamint funkcionális városi területekre, amikben a fuvarozási szektornak köszönhetően magas a széndioxid kibocsátás.

A harmadik prioritási tengely a Természeti és kulturális forrásokon alapuló együttműködés  Közép-Európa fenntartható növekedése érdekében. Itt azokat a régiókat hangsúlyozzák ki, ahol olyan értékes természeti és kulturális kincsek és források vannak, amiket védeni, értékelni kell. Ide tartoznak még az olyan területek is, ahol az emberek ezeknek a látnivalóknak a használatát illetően jelentős külső nyomással és összetűzéssel néznek szembe.  A funkcionális városi területeknek is vannak olyan integrált környezeti hiányosságai, amin a fejlettebb régióktól vett tapasztalatok sokat segíthetnek.

A negyedik prioritási tengely a Fuvarozási együttműködés azzal a céllal, hogy jobban összekössék Közép-Európa különböző pontjait. A hangsúly a perifériára eső területeken van, amelyeknek gyenge az összeköttetésük a TEN-T folyosókkal, valamint a fuvarozási csomópontokkal. Ezen kívül olyan területek is ide tartoznak, amik hiányosságot mutatnak teherszállításra való multimodális elérhetőségek kapcsán. A fejlettebb régióktól vett tapasztalatokból sokat tanulhatnának.

A konkrét célkitűzések a részletes leírásokkal együtt letölthetőek a program weboldaláról a következő link segítségével: http://www.central2013.eu/home-central-2020/application-package/

  • 1
  • 2015-02-13 00:00:00
  • Interreg, Central Europa, pályázati felhívás, regionális, innováció, környezet, kultúra, közlekedés

Hírarchívum

Cimkék