Van élet az innovációs központokon kívül is

Új pályázatot adtunk be, aminek a célja, hogy hatékony megoldást találjon az innováció hiányára a periférián lévő régiókban

2015. április 13-án könnyített pályázatot adtunk be az Interreg Central Europe programjának első prioritási tengelyére, az „Innovációs együttműködés Közép-Európa versenyképessé tételének érdekében” célkitűzésre. „A Periférikus Innovációs Hálózatok az Egyetemek és a Kis- és Középvállalkozások Együttműködésén keresztül”, vagy PIN címen futó projekt a periférián lévő régiók innovációval kapcsolatos kihívásait célozza meg.

A kihívás hátterében az áll, hogy a helyi KKV-kból hiányzik a megfelelő innovációmenedzsment képessége, a munkaerő mobilitása az innovációs központok felé húz, a regionális döntéshozók pedig gyakran néznek szembe azzal a kérdéssel, hogy a versenyképességet vagy a konvergenciát támogassák-e, és a növekvő üzleti és egyetemi együttműködés ellenére az oktatók még mindig nem ismerik a vállalkozások valós kihívásait.

A konzorcium igyekszik egy olyan önfenntartó és összetett hálózatot létrehozni, ami fejleszti az innovációs központokon kívüli KKV-k innovációs potenciálját; kidolgozza egy - a valós életen alapuló - innováció-menedzsment kurzus képzési tanmenetét a legkorszerűbb tanítási módszereket felhasználva és a KKV-k igényeire szabva; ösztönzi a tanári kar és a céges dolgozók vállalkozói szellemét; a közép-európai regionális döntéshozók fenntartható innovációs fejlesztési politikájának inputot biztosít azzal, hogy a projekt tapasztalatát hasznosítja.

Eredményképpen, az innovációs központokon kívül felállítanak egy Transznacionális Innováció-menedzsment Szövetséget az Egyetem, a KKV társulás, az Innováció-menedzsment Ügynökség és a KKV együttműködés támogatására. A képzések, a különböző online csatornákon való gyakori kommunikáció, valamint az időnkénti személyes találkozók biztosításával a tagok közti együttműködés mélyül, ami közös kutatás-fejlesztési tevékenységeket, új és javított termékeket és szolgáltatásokat fog eredményezni. A Szövetség egy biztos pénzügyi rendszert állít fel, ami biztosítja majd a fenntartható, projekt utáni működését és jobban kiterjeszti azt a programterületen. A partnerek hasznosítani fogják az eredményeket és igyekeznek kiszélesíteni a hálózatot azzal, hogy bevesznek újabb tagokat és további regionális szövetségeket állítanak fel, valamint letesztelt, élénk és fenntartható inputokkal látják el a regionális döntéshozókat.

  • 1
  • 2015-04-14 00:00:00
  • Central Europe, fiatalok, innováció, vállalkozás, Interreg, KKV

Hírarchívum

Cimkék