Közép-európai erdők

Közép-Európa mintegy 33%-át erdők borítják, és erre a természeti örökségünkre és forrásunkra jelentős hatással van a klímaváltozás.

Erdeink tiszta levegőt és vizet biztosítnak, szenet raktároznak, szabadidős övezetekként is funkcionálnak, természetes élőhelyül szolgálnak számos növény- és állatfajnak illetve különböző veszélyek ellen védelmet nyújtanak (földcsuszamlás, árvíz). Az éghajlat nagyon fontos szerepet játszik az erdei ökoszisztéma szerkezetének és működésének kialakításában, de a klímaváltozás sajnos csak súlyosbíthatja az erdőt fenyegető veszélyeket, mint például a kártevők elszaporodása, a szélsőséges időjárás és az aszály.

Beadtunk egy pályázatot az Interreg Central Europe Program harmadik prioritási tengelyén, „Az erdészeti tervezés teljesítményének fejlesztése a közép-európai erdők védelmére és fenntartható használatára, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokkal” címen. A projektünk fő célja, hogy a térségben olyan stratégiák készüljenek, amelyek a klímaváltozás hatásait is figyelembe véve tervezik meg a következő évtizedek erdőfejlesztéseit és kiemelt természetvédelmi projektjeit.

A tervezett tevékenységek közé tartozik a klímaváltozási modellek és tanulmányok összegyűjtése a közép-európai erdőkre való lehetséges hatásáról; egy innovatív online rendszer létrehozása, ami segít az erdők fenntartható használatában; információs csomag elkészítése, folyamatos kommunikáció a kérdésekkel kapcsolatos érintettek és döntéshozóik felé; kerekasztalok és workshopok szervezése minden vonatkozó területen dolgozó kulcsszakértő bevonásával; valamint referencia stratégiai dokumentumok elkészítése az érintettek, döntéshozók részére.

  • 1
  • 2015-04-14 13:04:00
  • klíma változás, környezetvédelem, erdészet, Közép-Európa

Hírarchívum

Cimkék